Etkilerini mevsim kaymaları ve sıcaklık farkları ile her geçen gün daha çok hissettiren iklim krizi ile mücadelede önemi büyük olan sürdürülebilirlik yaklaşımı, mimarlık dünyasında da öne çıkan bir kavram haline gelmiştir. Mimarlık ve inşaat sektörü, daha iyi bir gelecek için sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmamız için oldukça etkili alanlardır. Yazının devamında, mimari tasarımın sürdürülebilir bir geleceğe nasıl katkı sağlayabileceğine odaklanacağız ve bu alandaki ileri dönüşümleri adım adım ele alacağız.
Sürdürülebilir mimari, doğal kaynakları koruma hedefi ile çevreye duyarlı malzemeler kullanarak daha iyi bir gelecek için üretmeyi amaçlar. Mimarlık dünyasında bu yaklaşım, iklim krizi gibi önemli tehditlere çözüm olarak ortaya çıkmıştır. Sürdürülebilirlik kavramı ile birlikte binalar, hem üretim hem de kullanım süreçlerinde enerji verimliliği sağlayacak, atıkları azaltacak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde tasarlanır.
Önemli bir sürdürülebilirlik ilkesi olan ‘ileri dönüşüm'; bir ürünün, malzemenin veya atığın kalitesini ve değerini artırarak mevcut durumundan daha verimli bir şekilde hayata kazandırılmasını ifade eder. İnşaat sektörü, geleneksel yapı malzemeleri olan tuğla ve beton gibi maddeler sebebiyle dünyadaki atıkların yaklaşık %40'ını üretir. Sektörün çevreye olan olumsuz etkilerini gidermek ve sürdürülebilir bir gelecek için mimari tasarımda ve inşaat süreçlerinde ileri dönüşüm ilkesini benimsemek atık döngüsü değiştirmek için oldukça etkili bir yaklaşımdır. İleri dönüşüm ilkesi ile hayata geçirilen yapıların sayısı her geçen gün artmaktadır. Çevresel atıkların verimli sürdürülebilir yapı malzemelerine dönüştüğü örneklerden bazılarını inceleyelim:
Sint Oelbert Okulu, Gabriela Medero
Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten tarafından tasarlanan Sint Oelbert gymnasium okulu, geri dönüştürülmüş PVC pencereler ve oluklardan yapılan Pretty Plastic kiremitlerle kaplanan ilk kalıcı yapıdır.
Hollandalı stüdyolar Overtreders W ve Bureau SLA tarafından tasarlanan bu dış kaplama kiremitleri, parçalanmış PVC bina pencere çerçeveleri, yağmur iniş boruları ve oluklardan yapılan 'İlk %100 geri dönüştürülmüş kaplama malzemesi' olarak bilinir. Bu elmas şeklindeki gri renkli kiremitler, plastik kompozisyonlarından dolayı her biri benzersiz dokuya sahip olan B sınıfı sayılan özelliği ile yangına dayanıklıdır.
Café Infinity, RJDL (Rahul Jain Design Lab)
Greater Noida'daki ITS Dental College'da bulunan Cafe Infinity, öğrenciler, öğretim üyeleri ve hastalar için tasarlanmış bir rekreasyon alanı olarak hizmet vermektedir. Sürdürülebilir yapı tasarımı hedeflenerek, geri dönüştürülmüş PVC pencereler ve oluklardan yapılan konteynerler kullanılarak geleneksel yapıların ötesine geçen bir yapı oluşturulmuştur.
UPCycle Office, Gensler
Gensler Austin, eski bir depoyu modern bir işbirliği alanına dönüştürerek Doğu Austin'in merkezinde yer alan bir ofis tasarladı. 1972'de inşa edilen 65,000 metrekarelik depo, orijinal görünümünü koruyarak yeniden düzenlendi ve "UpCycle" adını verdiği çok kiracılı yaratıcı bir ofis alanına dönüştürüldü. Ekip, eski yapıyı tamamen yeniden kullanarak, hatta bina kabuğunu içe dönüştürerek doğal bitişini ortaya çıkardı.
Yeniden düzenlenen depo binası, Doğu Austin tarihinden bir parça korurken güncellenmiş, modern bir ofis binası sunuyor. Binanın yenilikleri arasında, eski unsurların dekoratif tasarım özellikleri olarak yeniden kullanılması ve yeni unsurların eklenmesiyle binanın çekiciliğinin artırılması yer alıyor. Ayrıca, sakinlerin bir araya gelmesi ve topluluk gibi hissetmesini sağlayan birçok sosyal alan ve olanak da mevcut.
Kaynakça:
Güncel Blog Yazılarımız